Prezentare generală

Plecând din oraşul Câmpina și mergând pe șoseaua ce trece prin Voila cu direcția spre miazănoapte, după un drum de cel mult două ore de mers cu piciorul ajungi în comuna Șotrile formată din șase sate: Șotrile, Plaiu Câmpinei, Lunca-Mare, Vistieru, Seciuri și Plaiu Cornului.

 

Localitatea este așezată în partea de nord-vest a județului Prahova și se învecinează: la nord cu localitățile Șecaria, Comarnic și Valea-Doftanei, la est cu comuna Brebu, la sud cu orașul Câmpina și comuna Cornu, la vest cu orașul Breaza.

 

Situată într-un sector complex al Subcarpaților de Curbură, la o altitudine variind de la 500 m la 860 m (Vf Frumos), localitatea Șotrile cuprinde un fond forestier mare, precum și zone destinate pășunatului, toate acestea completate de un aspect general deosebit din punct de vedere al peisajului natural.

 

Satele sunt formate din doua trupuri, cu direcția spre sud-nord și așezate în pantă, în afara satului Lunca-Mare, care are formă lungă, așezat fiind pe partea dreaptă a râului Doftana, a cărui vale este foarte largă.


Satul Șotrile, sat reședință, este așezat la centru și se întinde de o parte și de alta a drumului principal, DJ 207, ce leagă comuna Șotrile de municipiul Câmpina.
Satul Lunca-Mare este așezat chiar lângă albia râului Doftana la o distanță de 4 Km de satul de reședință, ridicându-se o parte spre coasta dealului dinspe apus.
Satul Plaiul-Câmpinei se întinde spre miazăzi, ridicându-se din albia râului în partea de sud a satului Lunca-Mare până în culmea dealului Plaiul-Câmpinei la o distanță de 5 Km de satul Șotrile. Se desparte de satul Lunca-Mare prin vâlcelul lui Tudorache.
Satul Seciuri este despărțit de satul de centru prin pârâiașul "Valea-Fiarelor", care izvorăște din dealul intramontan "Vârful-Frumos". Acest sat este cuprins între Valea-Fiarelor și râul Doftana, fiind o prelungire de teren a satului Lunca-Mare, distanța dintre satele Șotrile și Seciuri fiind de 3 Km.
Satul Vistieru este cuprins între Vârful Boncu la nord, în prelungire cu "Lutul Roșu" (argila de culoare roșie), până la Valea lui Andrei-la sud.

Satul șotrile se desparte de satul Vistieru care este situat la o distanță de 2 Km de acesta și satul Plaiul-Cornului situat la o distanță de 7 Km de satul de centru prin apa Câmpinița care la punctul "Andrei" întâlnește cele două pârâiașe "Valea-Boncului" ce izvorăște din culmea pădurii "Boncu" și "Valea Serbuloaiei".


Pe teritoriul comunei Șotrile există un obiectiv cu valoare peisagistică - cu semnificație locală-cunoscut sub denumirea de "Cheile Doftanei" ce marchează ieșirea râului Doftana din fostul defileu și curs natural compus din stand ce străjuiau defileul.

 

Într-un peisaj de o diversitate remarcabilă, în care pașii tăi pot trece lunca râului Doftana spre dealurile submontane și crestele munților Mierlele și Vornicu, comuna Șotrile cu altitudine maximă de 860 m la Vârfu Frumos, oferă 290 de zile însorite pe an, nelipsite însă de surpriza unei ploi din senin sau a unui viscol ce poate dura zile în șir. Cu toate acestea, zona este superbă atât iarna cât și vara, iar toamna cu paleta de culori a pădurilor poate incita orice pictor, în timp ce iubitorii de vânătoare pot întâlni aici specii care în alte țări sunt pe cale de dispariție.

 

Populația

Sub aspect demografic, localitatea se remarcă prin diversitate etnică. Cu un număr de 3500 de locuitori, românii sunt majoritari, fiind urmați de rromi (500 locuitori).
Ocupațiile la nivel local sunt agricultura, creșterea animalelor, observându-se o migrație a forței de muncă spre zonele industriale învecinate (Câmpina, Breaza).

 

Căi de acces

  • cu autocarul sau autoturismul pe DN 1: București-Câmpina 92 km, DJ 102 l Câmpina - Șotrile 11 km
  • cu trenul pe magistrala feroviară București-Brașov, stația Câmpina
  • cu maxi taxi pe DN 1, 92 km, București-Gara de Nord - Autogara Câmpina
  • cu maxi taxi pe DJ 102 l, 11 km, Autogara Câmpina - Voila - Comuna Șotrile
  • cu autoturismul pe DN1: București - Nistorești, DJ 207 Nistorești - Șotrile.

 

Turism
Zona este recomandată amatorilor de drumeții, fiind un traseu foarte bun atât pentru bicicliști, cât și pentru o trecere rapidă cu autoturismul.

Înapoi


Carte de oaspeți