Istoricul localităţii

Denumirea comunei provine de la numele unuia dintre primii locuitori ce s-au stabilit pe aceste meleaguri - Șotreanu - pe la 1800, fugăriți de plata birurilor grele, din diferite zone ale țării: Bărăgan, Podișul Transilvaniei etc.


Proprietarii moșiei au fost pe rând, Logofătul Ion Câmpineanu, unul dintre capii revoluției de la 1848, apoi Barbu Știrbei, fiul lui Dimitrie Știrbei, și contele Hans de Blome.

Satul Vistieru mosteneste denumirea de pe vremea cand in această aşsezare se aflau două conace in carese păstrau banii care se încasau de la populaţie de către prinţul Barbu Ştirbei care avea reşedinta la Voila şi care stăpanea aceste meleaguri.De la denumirea celor două conace "Vistierie" a rămas denumirea satului Vistieru.
Satele Lunca-Mare ,Plaiul-Campinei si Plaiul-Cornului isi poartă denumirea după aşezarea lor geografică,respectiv în lunca-mare a Doftanei,in plaiul de langă Campina si in plaiul de langă localitatea Cornu.
Astfel după cercetările făcute si după spusele bătranilor,in anul 1802 a venit in comuna Sotrile si s-a aşezat in satul Lunca-Mare de astăzi Ion Tudor zis Epuraş,ca cioban,cu fraţii lui care poposiseră mai întai în comuna Brebu-satul Podul Cheii,mutandu-se apoi aici,probabil locul fiind mai prielnic si mai adăpostit.
Proprietarul moşiei a fost marele logofăt Ion Campineanu,unul din capii Revoluţiei de la 1848.De la el moşia a fost luată de Barbu Ştirbei,care impreună cu altă porţiune de moşie luată de la cucoana Domnica,precum si alta de la un vistiernic de pe acea vreme formand o moşie mult mai mare cu numele de moşia Campina-Şotrile.
După Barbu Ştirbei a rămas proprietar fiul său a cărui reşedinţă era la castelul Voila.Pană la împroprietărirea din 1864 locuitorii de aici reau clăcaşi,iar după această împroprietărire au devenit stăpani pe terenul lor fiind împărţiţi in trei categorii:cu 12 pogoane,cu 8 pogoane şi cu 5 pogoane.
Printre locuitorii satelor au venit mai tarziu şi cete de rromi lingurari aşezându-se in bordeie pe moşia rămasă proprietarului,iar acum in perimetrul de la marginea de vest si nord a satului Plaiul-Campinei ocupatia actuală a acestora este aceea de a de a confectiona mături si cosuri.

Înapoi


Carte de oaspeți